24 Ιουν 2014

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια!


Καλησπέρα. Περνάω τη φάση που δοκιμάζω διάφορα πιάτα και διάφορες συνταγές! Μια από αυτές είναι και η παρακάτω.
Ξύπνησα το πρωί και ήθελα κάποιο όσπριο. Ποτέ δεν είχα φτιάξει φάβα ,ούτε είχα δοκιμάσει και αφού είμαι και λάτρης και της Σαντορίνης, αποφάσισα πως πρέπει να τη δοκιμάσω.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανακάλυψα μια συνταγή που μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Δεν είναι δύσκολη! Και έγινε νοστιμότατη.  












Υλικά για 6 μερίδες:
500 γραμμ. φάβα
1 κρεμμύδι τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
3-4 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για τα κρεμμύδια:
5 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες (ανοιγμένα)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
3 κουταλιές ζάχαρη καστανή
1/2 φλιτζάνι κρασί γλυκό


Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε τη φάβα σε άφθονο νερό. Τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει με αρκετό νερό και την ξαφρίζουμε.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει για 1 ώρα και 30′ περίπου μέχρι να χυλώσει. Στο διάστημα αυτό την ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να μη μας κολλήσει. (Μεγάλη προσοχή, γιατί αρπάζει εύκολα).

Παράλληλα ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι και μόλις κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε για 10′ περίπου και τα αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κρασί, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.

Αν θέλουμε, όταν βγάλουμε τη φάβα από τη φωτιά, την περνάμε από το μπλέντερ για να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. Τη σερβίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και φυσικά με βρεσκοψημένο ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου