14 Φεβ 2016

Αγριογούρουνο µε µέλι και πορτοκάλι!! (+Πουρές πατάτας)


Καλημέρα!! Καλή Κυριακή σε όλους!!!
Υπέροχο φαγάκι για σήμερα!! Κυριακάτικο και νόστιμο!!! Πολύ νόστιμο!!!

Αγριογούρουνο















Υλικά
Για το αγριογούρουνο
2 κιλά αγριογούρουνο
2 κ.σ. αλεύρι
5 κρεμμύδια ξερά
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη
2 ντομάτες
1½ φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ
1/4 φλ. τσαγιού ξίδι μπαλσάμικο  
φλούδα από 1 πορτοκάλι
2 κ.σ. μέλι
2 δαφνόφυλλα
5 κόκκους μπαχάρι  
αλάτι  
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ
500 γρ. πατάτες
75 γρ. βούτυρο
50 ml. κρέμα γάλακτος 
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση















Για το αγριογούρουνο
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Το βάζουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε 2 κ.σ. χοντρό  αλάτι, περιχύνουμε με 1/3 φλ. τσαγιού ξίδι και το σκεπάζουμε με κρύο νερό.  Το αφήνουμε από 5 ώρες έως 1 ολόκληρη νύχτα στο ψυγείο. 
Αφαιρούμε το κρέας από το ξιδόνερο και το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 
Κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν για 10΄,  τέλος τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το σκόρδο. 
Βάζουμε το κρέας σε μπολ και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι.Ανακατεύουμε  καλά, να το ρουφήξει  το κρέας. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο  και λίγα λίγα ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος απ' όλες τις πλευρές.  Όσα κομμάτια ροδίζουμε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.  Στα τελευταία κομμάτια κρέατος ρίχνουμε το κονιάκ, το κρασί και το μπαλσάμικο  και αφήνουμε να βράσουν δυνατά για 4΄- ­5΄. 
Όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και προσθέτουμε λίγο νερό. Χαράζουμε σταυρωτά τις ντομάτες και τις προσθέτουμε. Προσθέτουμε  επίσης τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και τη φλούδα πορτοκαλιού. Σκεπάζουμε το αγριογούρουνο και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 2 ώρες και 30΄,  έως ότου το κρέας να λιώνει στο στόμα και η σάλτσα να δέσει καλά και να  μελώσει.  
Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μέλι.  Κατά τη διάρκεια του βρασμού ελέγχουμε τα υγρά της κατσαρόλας.  Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. 

Για τον πουρέ
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους 5 εκ. 
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε νερό, αρκετό αλάτι και τις πατάτες και τις βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, έως ότου μαλακώσουν. Μόλις ετοιμαστούν, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε για 5 λεπτά στο σουρωτήρι, έως ότου φύγει όλη η υγρασία.
Τοποθετούμε τις πατάτες σε μια σήτα ή μύλο για πουρέ και την κρέμα γάλακτος. Με τη βοήθεια μιας πλαστικής χούφτας περνάμε τις πατάτες, έτσι ώστε ο πουρές να γίνει λείος. 
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε μέσα τον πουρέ και ανακατεύουμε με μια κουτάλα για 1-2 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε το βούτυρο , ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να αποκτήσει ακόμα πιο λεία υφή και αλατοπιπερώνουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου