31 Οκτ 2016

Σοκολατένια ψωμάκια με καραμέλες γάλακτος!!!


Καλημέρα!!! Καλή εβδομάδα!!! Τελευταία μέρα του Οκτώβρη και σιγά σιγά ο καιρό κρυώνει.
Σήμερα τα υπέροχα αυτά ψωμάκια του αγαπημένου μου chef Άκη!!!!














Υλικά

1 φακελάκι ξηρή μαγιά
240 γρ. γάλα χλιαρό
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
360 γρ αλεύρι σκληρό και επιπλέον για το ζύμωμα
2 κ.σ. κακάο σε σκόνη
1/2 κ.γ. αλάτι
 1 1/2 κ.γ. κανέλα
50 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
5 καραμέλες βουτύρου κομμένες σε τετραγωνάκια 3 x 3 χιλιοστά ή σταγόνες καραμέλας
 2 κ.σ. μαρμελάδα ροδάκινο ή άλλη ανοιχτόχρωμη μαρμελάδα ζελέ
 Για την επικάλυψη
2 κ.σ. αλεύρι σκληρό
 1 κ.σ. κακάο
 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση













Βουτυρώνουμε ένα βαθύ μικρό ταψάκι.
Βάζουμε την μαγιά, το γάλα και τη μισή ζάχαρη σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να δουλέψει η μαγιά σε ένα ζεστό μέρος για δέκα λεπτά μέχρι να αφρίσει καλά το μείγμα. 
Περνάμε από σίτα το μείγμα από το αλεύρι, το αλάτι, το κακάο και την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο στο μπολ και με τα χέρια μας τρίβουμε το βούτυρο με το μείγμα του αλευριού ώστε να πάρουμε ένα μείγμα που θυμίζει ψίχουλα.
Κάνουμε μια γούβα στη μέση του μείγματος του αλευριού και ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα καθώς και το χτυπημένο αυγό. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά και έπειτα τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια ζυμώνουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει η ζύμη λεία σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Προσθέτουμε τα κομμάτια καραμέλας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 16 κομμάτια. Πλάθουμε με τα χέρια μας στρογγυλές μπάλες ζύμης. Τοποθετούμε τα μπαλάκια αυτά στο ταψάκι. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε τα υλικά για την επικάλυψη με 3 κ.σ. κρύο νερό και βάζουμε το μείγμα σε ένα μικρό κορνέ. Με τη βοήθειά του σχηματίζουμε σχέδια πάνω σε κάθε μπαλάκι ζύμης.
Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο και το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα. Αλείφουμε την μαρμελάδα πάνω τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου