3 Φεβ 2015

Κουλούρι Θεσσαλονίκης...


Γνωστό σε όλους το κουλουράκι μας... Μπορούμε να το φτιάξουμε εύκολα στο σπίτι. Για πρωϊνό, για κολατσιό στο σχολείο ή στη δουλειά... Σκέτο, με τον καφέ, με συνοδεία αλμυρού ή γλυκού... 



Κουλούρι Θεσσαλονίκης!!!

















 Υλικά (για 15 κουλούρια)
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
3 κοφτές κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κοφτές κουτ. σούπας αλάτι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1/2 φλιτζ. σπορέλαιο
2 κουτ. σούπας ταχίνι
1/2 κιλό νερό χλιαρό
1/2 κιλό νερό βρύσης
1 κουτ. σούπας μέλι
300 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά, το λάδι, το ταχίνι και προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά ώσπου να έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 ίσα μέρη. Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό βρύσης και διαλύουμε μέσα το μέλι. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το σουσάμι.
Λαδώνουμε τα 2 με 3 ταψία (ανάλογα το μέγεθος) και πλάθουμε κάθε μέρος της ζύμης σε μακριά κορδόνια. Ενώνουμε τις άκρες σχηματίζοντας κουλούρι.
Βουτάμε το κουλούρι πρώτα στο μπολ με το μέλι και μετά στο σουσάμι. Τα βάζουμε στα ταψιά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για τουλάχιστον μισή ώρα σε ζεστό μέρος.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα και βάζουμε όλα τα ταψιά ταυτόχρονα στον φούρνο.
Ψήνουμε τα κουλούρια 20 με 25 λεπτά.


***Tips***
* Όταν κρυώσουν αρκετά μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Διατηρούνται αναλλοίωτα. Τα βγάζουμε από την κατάψυξη, μια ώρα πριν τα καταναλώσουμε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου