8 Μαρ 2015

Μουσακάς της νηστείας!



Καλημέρα!!! Βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας και ψάχνοντας για νηστίσιμες συνταγές, έπεσα πάνω σε αυτή την συνταγή. Ήμουν λίγο επιφυλακτική ως προς την γεύση, αλλά πραγματικά, είναι απολαυστικός αυτός ο μουσακάς!!! Είναι λίγο μπελαλίδικος, αλλά η γεύση του είναι εκπληκτική!! Θα το ξαναφτιάξετε... Σίγουρα!!!!
 


Μουσακάς!!!!!


















 
 
 
 
 
 
Υλικά

1,5 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
500 γρ. μανιτάρια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

   1/2 φλ. ελαιόλαδο
   1 ξύλο κανέλας
   φρυγανιά τριμμένη
   αλάτι
   πιπέρι
   λάδι για τηγάνισμα
Για την κρέμα
   5 φλ. ζωμό λαχανικών
   3/4 φλ. νιφάδες πατάτας για πουρέ
   1/2 φλ. ελαιόλαδο
   3/4 φλ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
   μοσχοκάρυδο τριμμένο
   αλάτι
 
Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις βάζουμε σε ένα ταψί και αφού τις λαδώσουμε ελαφρά τις ψήνουμε στο γκρίλ του φούρνου μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δυο πλευρές.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλας. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Στρώνουμε τις μελιτζάνες και από πάνω τα μανιτάρια.


Για την κρέμα: σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε  να κάψει αλλά όχι να βράσει.  Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό. Αδειάζουμε σιγά σιγά το πουρέ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Τέλος ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Απλώνουμε την κρέμα στις μελιτζάνες. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου