31 Δεκ 2016

Χριστόψωμο - Βασιλόψωμο!!!


Καλησπέρα!! Εντάξει λίγο αργά η συνταγή το ξέρω!!
Αλλά και εγώ τώρα το τελείωσα!!! Ελπίζω να σας αρέσει!!!

Χριστόψωμο - Βασιλόψωμο














Υλικά
600 γρ αλεύρι σκληρό
2 φακελάκια μαγιά ξηρή  
1 κουταλάκι ζάχαρη 
Χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
1 κουταλάκι αλάτι 
4 κουταλάκια γλυκάνισο
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη 
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο 
1 κουταλιά μέλι

Για το στόλισμα:  

7-8 κουταλιές αλεύρι 
Λίγο αλάτι 
Λίγο νερό

Εκτελεση

Ανακατεύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό, την αφήνουμε 
σκεπασμένη για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια.  Διαλύουμε το μέλι μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού, ανακατεύουμε το αλεύρι με το 
αλάτι, το γλυκάνισο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα, προσθέτουμε
αυτό το μίγμα στο μίγμα της μαγιάς και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας το χυμό πορτοκαλιού και λίγο χλιαρό νερό μέχρι να  πετύχουμε μια ζύμη μαλακή  και ελαστική που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.  
Αλείφουμε με λάδι ένα ταψάκι και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη μας,  φροντίζοντας  να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Με το έξτρα αλεύρι, το αλάτι και λίγο νεράκι φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι που το χωρίζουμε σε ίσα μέρη και με αυτό δημιουργούμε ένα σταυρό πάνω στο ψωμάκι  μας.  Στολίζουμε με τα καρύδια και τα γαρύφαλλα και αφήνουμε το ψωμί σκεπασμένο,  σε ζεστό σημείο, για 1 1/2 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε στους 190ο για 45-50 λεπτά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου