Λεμονάτη σούπα γιουβαρλάκια 🍋

 


Γιουβαρλάκια στρογγυλά,
σαν μαργαριτάρια μέσα στη θαλπωρή.
Λεμόνι τους χαρίζει φρεσκάδα,
κι η κουτάλα σερβίρει… αναμνήσεις παιδικές.

Η κουζίνα γεμίζει αρώματα, η κατσαρόλα αχνίζει και σιγοτραγουδά.
Μικρές μπαλίτσες κιμά βουτούν στον ζωμό, και στήνουν χορό μέσα στο νερό.
Μια σούπα που θυμίζει χειμωνιάτικες αγκαλιές, και σερβίρεται με χαμόγελα.

Υλικά για 4 άτομα

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

  • ½ φλιτζ. ρύζι γλασέ

  • 1 κρεμμύδι τριμμένο

  • 1 καρότο τριμμένο

  • 1 αυγό (προαιρετικά, για να σφίξει το μείγμα)

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • Αλάτι & πιπέρι

Για τον ζωμό:

  • 1,5 λίτρο νερό ή ζωμό κοτόπουλου/λαχανικών

  • Χυμός από 1 λεμόνι

  • Λίγο ελαιόλαδο


Εκτέλεση βήμα-βήμα
1️⃣ Σε μπολ βάζουμε κιμά, ρύζι, κρεμμύδι, καρότο, αυγό (αν βάλουμε), μαϊντανό, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά.
2️⃣ Πλάθουμε μικρά στρογγυλά γιουβαρλάκια, στο μέγεθος καρυδιού.
3️⃣ Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό/ζωμό να βράσει, με λίγο ελαιόλαδο.
4️⃣ Ρίχνουμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια μέσα. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα – μόνο κουνάμε απαλά την κατσαρόλα.
5️⃣ Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν 30–35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
6️⃣ Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι, και σερβίρουμε ζεστά.


Δεν χρειάζονται πολλά για να είναι νόστιμο…
Λίγο κιμάς, λίγο ρύζι,
μια πρέζα μαϊντανός και μια σταγόνα λεμόνι.
Η σούπα αυτή δεν γεμίζει μόνο το πιάτο·
γεμίζει την καρδιά. 💛

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις