Παστίτσιο με γιαούρτι (χωρίς αυγά)..

 



Με μια κουταλιά γεύση και λίγη αγάπη, φτιάχνεις σπιτική θαλπωρή σε κάθε δάγκωμα.

Το παστίτσιο είναι για πολλούς το απόλυτο φαγητό της παρηγοριάς. Εκείνο το πιάτο που θυμίζει Κυριακές στο σπίτι, γεμάτες μυρωδιές και οικογενειακές στιγμές.

Σήμερα σου έχω μια πιο ελαφριά εκδοχή: χωρίς αυγά, χωρίς βαριά μπεσαμέλ, αλλά με κρέμα γιαουρτιού που δίνει απίστευτη νοστιμιά και ελαφρότητα. Ιδανικό για όσους αποφεύγουν το αυγό, για παιδιά ή για καλοκαιρινές μέρες που θες κάτι comfort αλλά όχι βαρύ.

Πάμε να το φτιάξουμε;


📝 Υλικά:

Για τον κιμά:

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (ή ανάμεικτο)

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)

  • 3–4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένες φρέσκες ντομάτες

  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας (προαιρετικά)

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 1/2 κ.γ. κανέλα ή μπαχάρι (προαιρετικά)

Για τα μακαρόνια:

  • 400 γρ. κοφτό μακαρονάκι

  • Αλάτι

Για την επικάλυψη γιαουρτιού (χωρίς αυγό):

  • 250–300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (πλήρες)

  • 120–150 γρ. τριμμένο τυρί (π.χ. κεφαλοτύρι, γραβιέρα, παρμεζάνα)

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο

  • Πιπέρι & λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)


👩‍🍳 Εκτέλεση:

1. Φτιάχνουμε τον κιμά:

Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο για 2–3 λεπτά.
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να “πιει” τα υγρά του.

Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25–30 λεπτά μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα.


2. Βράζουμε τα μακαρόνια:

Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε το κοφτό μακαρονάκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (συνήθως 8–10 λεπτά).
Σουρώνουμε και ανακατεύουμε με λίγο λάδι ή βούτυρο.


3. Ετοιμάζουμε την κρέμα γιαουρτιού:

Σε μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το τυρί, το λάδι και λίγο πιπέρι (ή και μοσχοκάρυδο αν θέλουμε).
Το μείγμα πρέπει να είναι κρεμώδες.


🧄 Συναρμολόγηση:

  1. Στρώνουμε τη μισή ποσότητα από τα μακαρόνια σε πυρίμαχο ταψί (περίπου 30x20 εκ.).

  2. Προσθέτουμε όλο τον κιμά.

  3. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια.

  4. Απλώνουμε από πάνω την επικάλυψη γιαουρτιού.

  5. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον τριμμένο τυρί.


🔥 Ψήσιμο:

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30–35 λεπτά, μέχρι να πάρει όμορφο χρώμα η επιφάνεια.


🍽️ Σερβίρισμα:

Αφήνουμε να σταθεί 5–10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Συνοδεύεται ιδανικά με δροσερή σαλάτα ή γιαουρτοσαλάτα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις