10 Απρ 2015

Τσουρέκια!!!



Καλημέρα!! Βρισκόμαστε στην Μεγάλη εβδομάδα!!! Και τα γλυκά έχουν την τιμητική τους. Μετά τα κουλουράκια, αυτά τα υπέροχα τσουρέκια έρχονται να συμπληρώσουν τα γλυκά του Πάσχα!! Τα τσουρέκια θέλουν ΥΠΟΜΟΝΗ!! Και γίνονται τέλεια!!!


Τσουρέκια!!!!



Υλικά (για 2 μεγάλα τσουρέκια):
2 φλυτζ. γάλα
2 φακελάκια ξερή μαγιά
8-10 φλυτζ. αλεύρι
1½ - 1¾ φλυτζ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
125 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
5 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.γ. μαστίχα αλεσμένη
2 κ.γ. μαχλέπι, διαλυμένο σε ¼ φλυτζ. βραστό νερό και σουρωμένο
1 κρόκο αυγού, ελαφρώς χτυπημένο
2-3 κ.σ. γάλα

Φιλέ αμυγδάλου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνουμε καλά 2 φλυτζ. γάλα χωρίς να βράσει έως ότου γίνει χλιαρό. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, 1 φλυτζ. αλεύρι και ¼ φλυτζ. ζάχαρη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 7 φλυτζ. από το αλεύρι, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, και τη μαστίχα. Κόβουμε το βούτυρο μέσα στο αλεύρι με τα δάχτυλά μας. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, τα αυγά, και το μαχλέπι. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια.
Τη βάζουμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι λίγο-λίγο εάν χρειαστεί, για 10-15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και μεταξένια στο άγγιγμα. Βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1-2 ώρες.
Πιέζουμε τη ζύμη με τις γροθιές μας για να επανέλθει στο αρχικό της μέγεθος και βγάζουμε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος της γροθιάς μας για να την χρησιμοποιήσουμε για το στόλισμα. Με ένα μαχαίρι μοιράζουμε τη ζύμη σε 6 μικρές μπάλες και πλάθουμε με κάθε μία από μία λωρίδα μήκους 30-40 εκ. Βάζουμε 3 λωρίδες τη μία δίπλα στην άλλη και τις ενώνουμε στη μία άκρη. Πλέκουμε τις λωρίδες σαν σε κοτσίδα, τις οποίες ενώνουμε στις άκρες.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για το επόμενο τσουρέκι. Βάζουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα, βάζουμε τα τσουρέκια πάνω στη λαδόκολλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο, για 2 ώρες.
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C και χτυπάμε μαζί τον κρόκο και 2-3 κ.σ. γάλα σε ένα μπολ.
Μόλις φουσκώσουν τα τσουρέκια, τα αλείφουμε με το μείγμα αυγού-γάλακτος και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε στον αέρα για 40-45 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα και να ακούγονται σαν κούφια όταν τα χτυπάμε από κάτω. Βγάζουμε τα ταψιά από τον φούρνο και βάζουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν σε μια σχάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου