20 Σεπ 2016

Κεικ με ελαιόλαδο και frosting μελιού!!!


Καλημέρα!!! Μετά από απουσία 2 μηνών, επέστρεψα με κάτι γλυκό και πολύ νόστιμο!!! Εύχομαι το καλοκαίρι σας να ήταν όμορφο!!
Σιγά - σιγά μπαίνουμε στην εποχή που πάντα χρειάζεται ένα κέικ στο σπίτι. Και τι καλύτερο απο ένα κέικ με ελαιόλαδο, με μήλο, με μέλι!! Τέλειο!! Εχει όλα τα όμορφα αρώματα του φθινοπώρου...συνταγή του αγαπημένου Ακη!
















100 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
60 γρ. καστανή ζάχαρη
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
280 γρ. αλεύρι για όλες τι χρήσεις 
1 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. καλά γεμάτο σόδα
3 πράσινα μήλα τριμμένα
ξύσμα από 1 λεμόνι
80 γρ. σταφίδες ξανθές
4 κ.σ. νερο
Για το frosting
70 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
70 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. μέλι
150 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση














Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τις σταφίδες με το νερό και αφού το καπακώσουμε σιγοβράζουμε μέχρι οι σταφίδες να απορροφήσουν όλη την υγρασία. Αφαιρούμε σε ένα μπολ και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν.
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη είτε στο μίξερ, είτε στο χέρι.  Ρίχνουμε και τα αυγά σιγά-σιγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Σε ένα άλλο μπολ συγκεντρώνουμε τα στερεά μας. Και όπως σε κάθε κέικ, καλό είναι να τα περνάμε από κόσκινο. Περνάμε λοιπόν το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι, το μπέικιν και τη σόδα από μία σίτα σε ένα μπολ.
Παράλληλα, στο μείγμα με τα υγρά μας ρίχνουμε τα μήλα, το ξύσμα και τις σταφίδες.
Ανακατεύουμε λοιπόν όλα τα υλικά και σιγά-σιγά σε 2-3 δόσεις ρίχνουμε το μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί. Προετοιμάζουμε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ. Την βουτυροαλευρώνουμε καλά. Βάζουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα και ισιώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Θέλουμε λίγο πιο χαμηλή θερμοκρασία για να φουσκώσει καλύτερα και να μην στεγνώσουν τα φρούτα που έχει μέσα. Αφήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά, τσεκάρουμε με ένα μαχαίρι αν βγαίνει καθαρή η λάμα του όταν το βυθίσουμε στο κέικ και αν χρειαστεί ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και όταν κρυώσει κόβουμε στα 2 το κέικ κατά μήκος με ένα οδοντωτό κατά προτίμηση μαχαίρι.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το frosting. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι μέχρι να αφρατέψουν καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το τυρί κρέμα και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. Το μισό φρόστινγκ το βάζουμε ανάμεσα στα 2 κομμάτια του παντεσπανιού και το υπόλοιπο το στρώνουμε από πάνω. Αφήνουμε 2 ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε σε κομμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου