27 Σεπ 2016

Παντζαρόψωμο με φέτα και φυστίκια Αιγίνης!!!


Καλημέρα!! Καλή εβδομάδα!!! Σήμερα ένα τέλειο ψωμάκι, με παντζάρι και τυράκι! Εχει απίστευτη γεύση...
και μπορούμε να πείσουμε και τα παιδάκια μας να το φάνε!!!
Η αρχική συνταγή απο τον αγαπημένο μου Άκη!!!

Υλικά

75 γρ. βούτυρο λιωμένο
2 φακ. ξηρή μαγιά
250 ml γάλα χλιαρό
100 γρ. ζάχαρη μαύρη
450 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
500 γρ. παντζάρια, βρασμένα
100 γρ. φυστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα και χοντροτριμμένα
200 γρ. φέτα
75 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ρίχνουμε τη μαγιά και το γάλα σ’ ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα πηρουνάκι καλά. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του μείγματος. 
Στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι, 1 πρέζα αλάτι σε έναν κάδο του μίξερ με γάντζο στη μεσαία ταχύτητα. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς που έχει φουσκώσει στο κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη μεσαία ταχύτητα.
Ρίχνουμε στον κάδο το βούτυρο ενώ χτυπάει το μίξερ. Συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ για περίπου 10-12 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι και αφαιρούμε από το μίξερ.
Βάζουμε το ζυμάρι μας σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει ελαφρά. Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Με λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας και τον πλάστη μας ανοίγουμε το ζυμάρι σε ορθογώνιο.
Αφήνουμε το ανοιγμένο ζυμάρι στον πάγκο εργασίας μας με τη μεγάλη του πλευρά παράλληλη προς τα εμάς.
Στο μπλέντερ πολτοποιούμε το παντζάρι και το αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι ή το στίβουμε ελαφρά μέσα σε μια πετσέτα για να φύγουν τα παραπανίσια υγρά.
Απλώνουμε τον πολτό του πατζαριού με τη βοήθεια ενός κουταλιού σε όλο το ζυμάρι.Σπάμε τα φυστίκια στο μπλέντερ.Δεν τα θέλουμε τρίμα. Σπάμε το τυρί σε χοντροκομμένα κομμάτια με τα χέρια μας και τα σκορπίζουμε και αυτά πάνω στο ζυμάρι μας.
Ξεκινάμε να τυλίγουμε το ζυμάρι μας από τη μεγάλη πλευρά του και το κάνουμε ρολό.
Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κόβουμε το ζυμάρι στη μέση κατά μήκος της μεγάλης του πλευράς χωρίζοντάς το και ανοίγοντάς το στη μέση προσεκτικά.
Επειδή το ζυμάρι είναι σε στρώσεις με τη γέμιση θέλει προσοχή να μην χυθεί.
Απλώνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο πάνω στα δύο κομμάτια ζύμης.
Κάνουμε μια πλεξούδα με τα δύο κομμάτια ζύμης προσέχοντας να είναι η γέμιση προς τα πάνω.
Την τοποθετούμε προσεχτικά σε μια φόρμα 26 εκ με τρύπα και την αφήνουμε 1 ώρα εκτός ψυγείου.
Τέλος, ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά το ψωμί μας μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια το βάζουμε σε μια σχάρα χωρίς τη φόρμα να κρυώσει καλά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου