Σαραγλί – Το τραγανό γλυκό της ανατολής!!
Δεν είναι μπακλαβάς, δεν είναι κι μπουγάτσα. Είναι το σαραγλί, λίγο τσαχπίνικο, λίγο παραδοσιακό, αλλά πάντα πρώτο στο τραπέζι όταν πέσει το σιρόπι
Υπάρχουν γλυκά που δεν είναι απλώς γεύσεις – είναι ιστορίες. Το σαραγλί είναι ένα από αυτά. Τυλιγμένο προσεκτικά, γεμισμένο με αρώματα ανατολής και σιροπιασμένο με μεράκι, φέρνει στο πιάτο μας το άρωμα της παράδοσης. Ιδανικό για γιορτές, κεράσματα ή απλώς για εκείνες τις στιγμές που θες κάτι ξεχωριστό, τραγανό και αληθινό.
Υλικά
Για τα ρολά:
-
350 γρ. βούτυρο γάλακτος
-
1/4 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
-
1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
-
200 γρ. καρύδια ή μείγμα με άλλους ξηρούς καρπούς
-
1 συσκευασία φύλλο Βηρυτού
Για το σιρόπι:
-
500 γρ. ζάχαρη
-
300 γρ. νερό
-
Χυμός από 1 λεμόνι
-
1 στικ κανέλας
-
Μερικά ολόκληρα γαρίφαλα
Εκτέλεση
Προετοιμασία σιροπιού:
-
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τα γαρίφαλα.
-
Βράζουμε για λίγα λεπτά. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά.
-
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.
🔸 Γέμιση & φύλλο:
-
Χτυπάμε τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι, μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένοι (όχι σκόνη).
-
Ανακατεύουμε με την κανέλα και το γαρίφαλο.
-
Λιώνουμε το βούτυρο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
🔸 Τύλιγμα:
-
Παίρνουμε ένα φύλλο Βηρυτού, το αλείφουμε με λίγο βούτυρο και το διπλώνουμε στη μέση.
-
Βουτυρώνουμε ξανά, προσθέτουμε λίγη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.
-
Σουρώνουμε ελαφρά προς τη μέση (σαν φυσαρμόνικα), πιέζοντας απαλά από τις άκρες, και τοποθετούμε στο ταψί.
-
Επαναλαμβάνουμε με όλα τα φύλλα, φροντίζοντας να βουτυρώνουμε καλά ανάμεσα στα ρολά.
🔸 Ψήσιμο:
-
Ψήνουμε στους 160°C για περίπου 60-70 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να γίνουν τραγανά.
🔸 Σιρόπιασμα:
-
Βγάζουμε το σαραγλί από τον φούρνο και, όσο είναι καυτό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
-
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε — έτσι θα τραβήξει ακριβώς όσο πρέπει.
💡 Μυστικό επιτυχίας
Το βούτυρο είναι η ψυχή του σαραγλιού. Μην το λυπηθείς! Θέλει καλό βούτυρωμα για να γίνει χρυσαφένιο και τραγανό.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου