Γαλακτομπούρεκο: η μαγεία του σπιτιού!



Φύλλο τραγανό, καρδιά βελούδινη,

το γαλακτομπούρεκο.. δεν θέλει εξήγηση!

Αυτό δεν είναι απλώς ένα γλυκό. Είναι μια επιστροφή στην παιδική ηλικία, σε τραπέζια με γέλια, στο “να σου κόψω ένα κομμάτι ακόμα;” Είναι το τραγανό φύλλο που σπάει στο κουτάλι, η κρέμα που λιώνει στο στόμα και το σιρόπι που τα ενώνει όλα… σαν αγκαλιά. Και ναι, γίνεται εύκολα στο σπίτι – και αξίζει κάθε λεπτό!


Υλικά:

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

  • 2 αυγά + 2 κρόκοι

  • 2 βανίλιες

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι

  • 50 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη

  • 1 ½ φλιτζάνι νερό

  • Φλούδα λεμονιού

  • 1 κ.σ. γλυκόζη (προαιρετικά)

Για το στήσιμο:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας

  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο (για τα φύλλα)


🔥 Εκτέλεση:

  1. Ξεκίνα με το σιρόπι – βράσε όλα τα υλικά για 5-6 λεπτά και άσε το να κρυώσει καλά.

  2. Φτιάξε την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα, ζέστανε το γάλα με τη ζάχαρη. Ρίξε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν πήξει, βγάλ’ το από τη φωτιά και ρίξε τα αυγά (χτυπημένα), τη βανίλια, το ξύσμα και στο τέλος το βούτυρο. Ανακάτεψε μέχρι να γίνει βελούδινη.

  3. Στήσιμο: Βουτύρωσε καλά ένα ταψί. Στρώσε 6 φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ένα-ένα. Ρίξε την κρέμα. Σκέπασε με άλλα 6 φύλλα, πάλι βουτυρωμένα. Χάραξε ελαφρά την επιφάνεια.

  4. Ψήσε στους 170°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.

  5. Μόλις βγει από τον φούρνο, ρίξε το κρύο σιρόπι πάνω στο καυτό γλυκό (ή το αντίθετο – το ένα πάντα πρέπει να είναι κρύο).

  6. Άφησέ το να σταθεί… όσο αντέξεις! 😉


✨ Extra tip:

Αν θέλεις πιο αφράτη κρέμα, μπορείς να χωρίσεις τα ασπράδια και να τα χτυπήσεις μαρέγκα, προσθέτοντάς την στο τέλος στην κρέμα με απαλές κινήσεις.

📌 Αποθήκευσέ το γιατί… το καλό το γαλακτομπούρεκο δεν περιμένει! 😉

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις