🍊 Ραβανί πορτοκαλιού... Αφράτο, αρωματικό, σιροπιαστό!



Ραβανί πορτοκαλένιο, σαν ήλιος σε πιατέλα,
γεύση που μυρίζει γιορτή... και σιρόπι που στάζει τρέλα!

Αυτό το γλυκό δεν είναι “ένα απλό σιροπιαστό”.
Είναι το ραβανί που σου χαμογελάει από μακριά.
Μυρίζει πορτοκάλι, στάζει σιρόπι, είναι αφράτο και ναι – θέλει μόνο ένα μπολ!



🧡 Τι θα χρειαστείς (και δεν θα το πιστεύεις):

– 4 αυγουλάκια
– 200 γρ. ζάχαρη (όχι παραπάνω, θα μας κόψουν...)
– Ξύσμα από 2 πορτοκάλια (να μυρίσει κουζίνα!)
– 200 ml φρέσκο πορτοκάλι (όχι φρουτοποτό 🙃)
– 200 ml σπορέλαιο
– 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
– 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
– 1 baking powder
– 1 βανίλια (ή δύο αν είσαι large)


🍯 Για το σιρόπι:

– 400 ml νερό
– 400 γρ. ζάχαρη
– Φλούδα από 1 πορτοκάλι
– 1 κουταλιά χυμό λεμονιού (για την ισορροπία, darling)


👩‍🍳 Πώς το κάνεις:

  1. Ξεκινάς με το σιρόπι σου – γιατί πάντα πρώτα το σιρόπι:
    Βράσε τα όλα μαζί για 6-7 λεπτάκια, άσ’ το στην άκρη να κρυώσει. Ήρεμο, υπομονετικό, σε περιμένει.

  2. Στο μπολ (ναι, μόνο ένα!)
    Χτυπάς τα αυγά με τη ζάχαρη, να φουσκώσουν σαν εγώ όταν βλέπω γλυκό.
    Ρίχνεις χυμό, ξύσμα, σπορέλαιο και μετά τα στερεά.
    Ανακάτεψε να ενωθούν – δεν θέλουμε δράματα.

  3. Ρίξε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι (περίπου 25x35)
    Φούρνος στους 170°C για 35-40 λεπτά.
    Όταν ροδίσει και μοσχομυρίσει... το ‘χεις!

  4. Σιρόπιασμα express:
    Καυτό ραβανί – κρύο σιρόπι! Ακούς τον ήχο; Είναι μουσική. 🎶
    Ρίχνεις λίγο-λίγο και το αφήνεις να ρουφήξει τα πάντα (όπως εμείς στα family τραπέζια).


🍊 Extra love:

  • Αν έχεις πορτοκαλάκια σε φλούδα, καραμέλωσέ τα και βάλε τα από πάνω.

  • Αν δεν έχεις… βάλε φαντασία (ή μαρμελάδα!).


🎯 Και τελικά…

Είναι ραβανί, είναι πορτοκάλι, είναι έρωτας με την πρώτη μπουκιά.
Και το καλύτερο; Φτιάχνεται για όλους – χωρίς μίξερ, χωρίς άγχος.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις