Κουλούρια Θεσσαλονίκης – το άρωμα της πόλης στο σπίτι σου! 🥨
Κουλούρι Θεσσαλονίκης!!!
🥨 Υλικά (για 15 κουλούρια)
-
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
-
3 κοφτές κουτ. σούπας ζάχαρη
-
2 κοφτές κουτ. σούπας αλάτι
-
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
-
1/2 φλιτζ. σπορέλαιο
-
2 κουτ. σούπας ταχίνι
-
1/2 κιλό νερό χλιαρό
-
1/2 κιλό νερό βρύσης
-
1 κουτ. σούπας μέλι
-
300 γρ. σουσάμι
👩🍳 Εκτέλεση
-
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε λακκούβα στη μέση. Προσθέτουμε ζάχαρη, αλάτι, μαγιά, λάδι, ταχίνι και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε σφιχτή ζύμη.
-
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 ίσα κομμάτια.
-
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό βρύσης με το μέλι. Σε άλλο μπολ βάζουμε το σουσάμι.
-
Λαδώνουμε 2-3 ταψιά. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε κορδόνι, ενώνουμε τις άκρες και φτιάχνουμε κουλούρια.
-
Βουτάμε κάθε κουλούρι πρώτα στο μελένιο νερό και μετά στο σουσάμι. Τα τοποθετούμε στα ταψιά.
-
Αφήνουμε τα κουλούρια να φουσκώσουν για τουλάχιστον μισή ώρα σε ζεστό μέρος.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στον αέρα, για 20–25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
💡 Tips
-
Όταν κρυώσουν, μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη και να τα απολαύσουμε όποτε θέλουμε.
-
Βγάζουμε τα κουλούρια από την κατάψυξη 1 ώρα πριν την κατανάλωση και είναι σαν φρεσκοψημένα!
Απλό, μυρωδάτο και γεμάτο αναμνήσεις… το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι η μικρή μπουκιά που κουβαλάει όλη τη γοητεία της πόλης. Δοκίμασέ το, μοιράσου το και άφησέ το να σε ταξιδέψει! ✨
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου