Κουλούρια Θεσσαλονίκης – το άρωμα της πόλης στο σπίτι σου! 🥨


Σουσάμι χρυσό που λάμπει στο φως,
ένα κουλούρι κι η μέρα ξεκινά σωστός! 🌞

Αν υπάρχει ένα άρωμα που σε ταξιδεύει κατευθείαν στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, αυτό είναι το φρεσκοψημένο κουλούρι. Αφράτο, τραγανό απ’ έξω, με μπόλικο σουσάμι, είναι το πιο απλό αλλά και πιο αγαπημένο street food που δεν λείπει ποτέ από τον πρωινό καφέ. Με λίγα υλικά και μπόλικη αγάπη, φτιάχνουμε στο σπίτι τα κλασικά κουλούρια Θεσσαλονίκης και φέρνουμε τη γεύση της πόλης στο τραπέζι μας!



Κουλούρι Θεσσαλονίκης!!!

















🥨 Υλικά (για 15 κουλούρια)

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια

  • 3 κοφτές κουτ. σούπας ζάχαρη

  • 2 κοφτές κουτ. σούπας αλάτι

  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά

  • 1/2 φλιτζ. σπορέλαιο

  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι

  • 1/2 κιλό νερό χλιαρό

  • 1/2 κιλό νερό βρύσης

  • 1 κουτ. σούπας μέλι

  • 300 γρ. σουσάμι


👩‍🍳 Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε λακκούβα στη μέση. Προσθέτουμε ζάχαρη, αλάτι, μαγιά, λάδι, ταχίνι και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε σφιχτή ζύμη.

  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 ίσα κομμάτια.

  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό βρύσης με το μέλι. Σε άλλο μπολ βάζουμε το σουσάμι.

  4. Λαδώνουμε 2-3 ταψιά. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε κορδόνι, ενώνουμε τις άκρες και φτιάχνουμε κουλούρια.

  5. Βουτάμε κάθε κουλούρι πρώτα στο μελένιο νερό και μετά στο σουσάμι. Τα τοποθετούμε στα ταψιά.

  6. Αφήνουμε τα κουλούρια να φουσκώσουν για τουλάχιστον μισή ώρα σε ζεστό μέρος.

  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στον αέρα, για 20–25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.


💡 Tips

  • Όταν κρυώσουν, μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη και να τα απολαύσουμε όποτε θέλουμε.

  • Βγάζουμε τα κουλούρια από την κατάψυξη 1 ώρα πριν την κατανάλωση και είναι σαν φρεσκοψημένα!


Απλό, μυρωδάτο και γεμάτο αναμνήσεις… το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι η μικρή μπουκιά που κουβαλάει όλη τη γοητεία της πόλης. Δοκίμασέ το, μοιράσου το και άφησέ το να σε ταξιδέψει! ✨

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις