Γαλακτομπούρεκο νηστίσιμο, γλυκός πειρασμός χωρίς τύψεις!


Γλυκό χωρίς γάλα, μαγεία μες στο ταψί,
νηστίσιμο και λαχταριστό, ό,τι καλύτερο να φας στη στιγμή!

Αν νομίζεις πως νηστεία σημαίνει στερητική γεύση, τότε ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Αυτό το γαλακτομπούρεκο έχει όλα τα καλά: τραγανά φύλλα κρούστας που τραγουδάνε στο δόντι, κρέμα που λιώνει στο στόμα και σιρόπι που το αγκαλιάζει γλυκά — χωρίς κανένα ζωικό λιπαρό, μόνο μαργαρίνη και πολύ αγάπη.

Έτοιμος/η να ζωντανέψεις τις νηστίσιμες γλυκές σου στιγμές; Πάμε να το φτιάξουμε μαζί!
















Τι θα χρειαστείς

  • 4 κούπες νερό (ή κάνε το upgrade με 3 κούπες νερό + 1 κούπα φυτικό γάλα, π.χ. αμυγδάλου ή καρύδας, για έξτρα νότα)

  • 1 ½ κούπα ζάχαρη (για το γλυκό που αγαπάς)

  • 1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι (η βάση της κρέμας που στέκεται γερά)

  • 2 βανίλιες (για άρωμα που μαγεύει)

  • 100 γρ. μαργαρίνη (το κρυφό μυστικό της γεύσης)

Για το τραγανό μέρος:

  • 8 φύλλα κρούστας (τα φύλλα της τρέλας!)

  • Μαργαρίνη για το βούτυρο των φύλλων

Και το σιρόπι που θα το κάνει απίθανο:

  • 1 κούπα ζάχαρη

  • 1 κούπα νερό


 
 
 

Πώς θα το φτιάξεις

  1. Σιρόπι time! Βάζεις σε κατσαρόλα νερό και ζάχαρη, βράζεις 5-7 λεπτά και το αφήνεις να κρυώσει (μην το ξεχάσεις!).

  2. Η κρέμα αρχίζει: Σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνεις το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει.

  3. Σταδιακά ρίχνεις το σιμιγδάλι και ανακατεύεις ασταμάτητα, μέχρι να δέσει και να γίνει μια απαλή κρέμα.

  4. Κατεβάζεις από τη φωτιά, ρίχνεις τις βανίλιες και τη μαργαρίνη, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να γίνει όλα ένα όνειρο.

  5. Φύλλα, φύλλα, φύλλα! Στρώνεις σε ταψί τα μισά φύλλα, βουτυρωμένα ένα-ένα.

  6. Απλώνεις πάνω την κρέμα με αγάπη και από πάνω καλύπτεις με τα υπόλοιπα φύλλα, πάλι καλά βουτυρωμένα.

  7. Χαράζεις την επιφάνεια, για να μην ταλαιπωρηθείς μετά στο κόψιμο.

  8. Στο φούρνο με όλα! Ψήνεις στους 180°C για 30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

  9. Μόλις το βγάλεις, περιχύνεις το κρύο σιρόπι και το αφήνεις να κρυώσει καλά — να τραβήξει όλη τη γλύκα.

  10. Κόβεις, σερβίρεις και απολαμβάνεις το πιο νηστίσιμο και νόστιμο γαλακτομπούρεκο που έχεις δοκιμάσει!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις