Αφράτα Ντόνατς με Μαγιά, τηγανητά και γεμιστά, σαν παιδική ανάμνηση!



Ζύμωσε μεράκι, άσε τη ζύμη να πει το τραγούδι της, 

και φτιάξε ντόνατς που λιώνουν σαν όνειρο στο στόμα."

✨ Λίγα λόγια πριν ξεκινήσουμε

Δεν υπάρχει τίποτα πιο παρηγορητικό από ένα ζεστό, αφράτο ντόνατ που μόλις βγήκε από το τηγάνι και καλύφθηκε με κρυσταλλική ζάχαρη. Αυτή η απλή συνταγή με μαγιά δίνει ντόνατς μαλακά και ελαφριά, χωρίς να ρουφάνε λάδι , ιδανικά για να τα γεμίσετε με ό,τι αγαπάτε ή να τα απολαύσετε σκέτα. Τη μοιράζομαι σήμερα γιατί, όπως κι εγώ, ίσως κάποιος την ψάχνει απελπισμένα αφού την έχασε… 😉


📝 Συνταγή για Τηγανητά Ντόνατς με Μαγιά

Υλικά (για περίπου 15 ντόνατς):
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 75 γρ. ζάχαρη

  • 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά ή 25 γρ. φρέσκια

  • 2 αυγά

  • 200 ml χλιαρό γάλα

  • 60 γρ. βούτυρο (λιωμένο και χλιαρό)

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

  • Ηλιέλαιο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα

  • Κρυσταλλική ζάχαρη για επικάλυψη


Εκτέλεση:

  1. Ενεργοποιούμε τη μαγιά: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με 1 κ.γ. ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.

  2. Ζύμη: Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια. Προσθέτουμε τα αυγά, το μείγμα της μαγιάς και στο τέλος το λιωμένο βούτυρο. Ζυμώνουμε για 8–10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει.

  3. Φούσκωμα: Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1–1,5 ώρα σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί.

  4. Πλάσιμο: Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1,5–2 εκ. και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με ποτήρι ή κουπάτ.
    (Αν θέλουμε να τα γεμίσουμε μετά, τα αφήνουμε έτσι. Αν θέλουμε να τα γεμίσουμε πριν, βάζουμε λίγη γέμιση σε ένα κομμάτι και το κλείνουμε καλά με άλλο από πάνω.)

  5. Δεύτερο φούσκωμα: Αφήνουμε τα ντόνατς να φουσκώσουν ξανά για 30–40 λεπτά, σκεπασμένα.

  6. Τηγάνισμα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά (περίπου 170°C). Τηγανίζουμε λίγα-λίγα, 1–2 λεπτά ανά πλευρά μέχρι να ροδίσουν.

    🟡 Συμβουλή: Αν ρουφάνε πολύ λάδι, ίσως το λάδι δεν είναι αρκετά ζεστό. Θέλουμε σταθερή θερμοκρασία, όχι φουλ φωτιά!

  7. Ζάχαρη: Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και όσο είναι ακόμα ζεστά, τα τυλίγουμε σε κρυσταλλική ζάχαρη.

  8. (Προαιρετικά): Αν θέλουμε, τα γεμίζουμε αφού κρυώσουν με κορνέ ζαχαροπλαστικής.


🍫 Ιδέες για Γέμιση




Αν θες να απογειώσεις τα ντόνατς σου, η γέμιση κάνει όλη τη διαφορά! Εδώ είναι μερικές αγαπημένες επιλογές:

  • Κλασική μαρμελάδα: Φράουλα, βερίκοκο, βατόμουρο.

  • Κρέμα ζαχαροπλαστικής: Βελούδινη και ελαφρώς βανιλάτη.

  • Πραλίνα φουντουκιού: Nutella ή σπιτική πραλίνα για γλυκό πειρασμό.

  • Ganache σοκολάτας: Λευκή ή μαύρη, για σοκολατένια καρδιές.

  • Λεμονόκρεμα (lemon curd): Φρουτένια και δροσερή.

  • Dulce de leche ή καραμέλα: Πλούσια και απόλυτα γλυκιά.

  • Αλμυρή γέμιση (για τους τολμηρούς!): Τυρί κρέμα ή αλλαντικά για αλμυρό twist.


Αν σου άρεσε η συνταγή, μοιράσου τη, άφησέ μου σχόλιο ή στείλε μου φωτογραφία από τα δικά σου ντόνατς! ✨

Καλή επιτυχία και… καλή απόλαυση! 🧡

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις