25 Μαρ 2016

Μπακαλιάρος σκορδαλιά!!!


Μέρα γιορτινή η σημερινή! Και πάντα τέτοιες μέρες συνοδεύονται με το γνωστό σε όλους μας, μπακαλιάρο. Τέλεια συνταγή και εύκολη. Δοκιμάστε τη και δε θα χάσετε...


Μπακαλιάρος σκορδαλιά!!















Υλικά
Για τη σκορδαλιά
750 γρ. πατάτες καθαρισμένες 
6 σκ. σκόρδο 
175 ml ελαιόλαδο
50 ml ξύδι
αλάτι όσο πάρει
πιπέρι
Για τον μπακαλιάρο
1,5 κιλό μπακαλιάρο 
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. για πανάρισμα
σπορέλαιο για τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι
Κουρκούτι
500 ml. νερό

 500 γρ. αλεύρι γ.o.x.
330 ml μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου

 1 1/2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση















Ξεκινάμε με τον μπακαλιάρο. Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο βαζοντάς τον σε ενα βαθύ μπόλ γεματο νερό και ρίχνουμε 100 γρ.αλάτι. Καλό θα είναι να μείνει στο ψηγείο για 2 μέρες αλλάζοντας το νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά. Βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο νερό κ όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε σε ένα μπολ. Αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το νερό και τις πολτοποιούμε.
Στο μούλτι ρίχνουμε τις σκελίδες το σκόρδο με το μισό ελαιόλαδο και χτυπάμε. Ρίχνουμε το σκόρδο στις πατάτες, το υπόλοιο ελαιόλαδο, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι και ανακτεύουμε να ενωθούν οι γεύσεις. Το αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι. Σε ένα μπολ, ανακατέυουμε το νερό, τη μπύρα, το μπέικιν και τη ζάχαρη, χτυπάμε για λίγο με το σύρμα και προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα παχύρευστο μείγμα.
Στη συνέχεια στραγγίζουμε πολύ καλά το μπακαλιάρο και τον σκούπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα ταψάκι η βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι, με το αλάτι και το πιπέρι.
Σε ένα τηγάνι  ρίχνουμε μπόλικο λάδι να ζεσταθεί.
Παίρνουμε ένα - ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα αλευρώνουμε πολύ καλά και στη συνέχεια τα βουτάμε στο κουρκούτι. Τηγανίζουμε μέχρι να έχουμε μια χρυσαφένια τραγανή κρούστα!!!
Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το πολύ λάδι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου