🍰 Κέικ Κάστανο με Κρέμα Σοκολάτας & Καφέ
"Κάστανο, καφές και σοκολάτα… γλυκιά αγκαλιά φθινοπωρινή!"
Ο καιρός μύρισε φθινόπωρο, τα φύλλα πέφτουν δειλά και κάπου στην κουζίνα αχνίζει ένα κέικ που μοσχοβολάει καφέ και σοκολάτα.
Το κάστανο, αυτό το τρυφερό δώρο της εποχής, γίνεται πρωταγωνιστής σε ένα γλυκό που λιώνει στο στόμα και ζεσταίνει την ψυχή! ☕🍫
Κάστανο, καφέ κι αγάπη,
στου φούρνου το φως τη θαλπωρή,
σοκολάτα σ’ κάθε δάγκωμα,
φθινόπωρο… μερακλίδικο, γλυκύ! 🍁
Υλικά για το κέικ:
-
250 γρ. πουρές κάστανου (ή βρασμένα κάστανα πολτοποιημένα)
-
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
3 αυγά
-
150 γρ. καστανή ζάχαρη
-
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
-
1/2 φλ. γάλα
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε 2 κ.σ. ζεστό νερό
Για την κρέμα σοκολάτας-καφέ:
-
200 γρ. κουβερτούρα
-
200 ml κρέμα γάλακτος
-
1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ
-
1 κ.σ. βούτυρο
-
1 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)
Για τη διακόσμηση:
-
Λίγη σαντιγί ή επιπλέον σοκολατένια κρέμα
-
Θρυμματισμένα κάστανα ή κακάο
🪄 Εκτέλεση:
-
Προθέρμανε τον φούρνο στους 170°C.
-
Σε ένα μπολ, χτύπησε αυγά με ζάχαρη να αφρατέψουν. Πρόσθεσε βούτυρο, γάλα, κάστανο, βανίλια και τον διαλυμένο καφέ.
-
Ανακάτεψε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι, και ρίξ’ τα στο μείγμα.
-
Ψήσε σε φόρμα 22-24 εκ. για 40-45 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι.
-
Ετοίμασε την κρέμα: ζέστανε την κρέμα γάλακτος, ρίξε τη σοκολάτα και τον καφέ, ανακάτεψε μέχρι να λιώσει. Πρόσθεσε το βούτυρο και (αν θέλεις) το κονιάκ.
-
Άφησε την κρέμα να κρυώσει και πάχυνε.
-
Κόψε το κέικ σε 2-3 στρώσεις και γέμισε με την κρέμα.
-
Στόλισε την κορυφή με ροζέτες ή μια απαλή επικάλυψη.
Κάθε μπουκιά είναι μια μικρή βόλτα στο δάσος του φθινοπώρου· μυρίζει καφέ, σοκολάτα και θαλπωρή.
Απόλαυσέ το με μια κούπα ζεστό ρόφημα και άφησε τη μέρα να κυλήσει πιο αργά, πιο όμορφα…
Γιατί με ένα κομμάτι κέικ κάστανο, όλα γίνονται λίγο πιο τρυφερά. 🍂💛
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου