🌰 Γλυκό του κουταλιού κάστανο!!

 


Φθινόπωρο σε κουταλιά!”

Φύλλα χορεύουν στο μπαλκόνι,
το σπίτι μοσχοβολάει κανέλα...
κι εγώ ανακατεύω σιρόπια,
με την καρδιά μου πιο γλυκιά κι απ’ την κατσαρόλα! 🍂

Αν υπάρχει γλυκό που σε ταξιδεύει στα παλιά,
που φέρνει στο νου τραπεζάκια στρωμένα με λευκές δαντέλες,
είναι αυτό. Το κάστανο!
Ζεστό, μελωμένο, φίνο και βελούδινο σαν φιλί του φθινοπώρου!


Υλικά

  • 1 κιλό κάστανα καθαρισμένα

  • 800 γρ. ζάχαρη

  • 500 ml νερό

  • 1 βανίλια

  • 1 ξυλάκι κανέλα

  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

  • (προαιρετικά) 2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι


💫 Εκτέλεση

  1. Χαράζουμε & καθαρίζουμε τα κάστανα, τα βράζουμε 10 λεπτά και τα ξεφλουδίζουμε.

  2. Τα μαλακώνουμε με δεύτερο βράσιμο 10-15 λεπτά,  προσεκτικά να μη διαλυθούν.

  3. Ετοιμάζουμε το σιρόπι με ζάχαρη, νερό, κανέλα και βανίλια.

  4. Ρίχνουμε μέσα τα κάστανα, τα σιγοβράζουμε ώσπου να γυαλίσουν.

  5. Σβήνουμε με λεμόνι (και κονιάκ αν θέλουμε), αφαιρούμε την κανέλα και φυλάμε σε βάζα.


💛 Μικρά μυστικά

  • Μην τα ανακατεύεις με κουτάλα, ανακίνησε την κατσαρόλα.

  • Το σιρόπι πρέπει να “δέσει” ελαφρά, σαν γλυκιά κουβέρτα.

  • Σερβίρεται υπέροχα με γιαούρτι ή παγωτό βανίλια!


Κι όταν το ανοίξεις μετά από μέρες,
μοσχοβολάει σπίτι, μαμά, και παλιά Χριστούγεννα.
Μια κουταλιά, κι όλα γύρω γίνονται ζεστά... 🌰
💭

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις