🌰 Γλυκό του κουταλιού κάστανο!!
Φθινόπωρο σε κουταλιά!”
Φύλλα χορεύουν στο μπαλκόνι,
το σπίτι μοσχοβολάει κανέλα...
κι εγώ ανακατεύω σιρόπια,
με την καρδιά μου πιο γλυκιά κι απ’ την κατσαρόλα! 🍂
Αν υπάρχει γλυκό που σε ταξιδεύει στα παλιά,
που φέρνει στο νου τραπεζάκια στρωμένα με λευκές δαντέλες,
είναι αυτό. Το κάστανο!
Ζεστό, μελωμένο, φίνο και βελούδινο σαν φιλί του φθινοπώρου!
✨ Υλικά
-
1 κιλό κάστανα καθαρισμένα
-
800 γρ. ζάχαρη
-
500 ml νερό
-
1 βανίλια
-
1 ξυλάκι κανέλα
-
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
-
(προαιρετικά) 2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
💫 Εκτέλεση
-
Χαράζουμε & καθαρίζουμε τα κάστανα, τα βράζουμε 10 λεπτά και τα ξεφλουδίζουμε.
-
Τα μαλακώνουμε με δεύτερο βράσιμο 10-15 λεπτά, προσεκτικά να μη διαλυθούν.
-
Ετοιμάζουμε το σιρόπι με ζάχαρη, νερό, κανέλα και βανίλια.
-
Ρίχνουμε μέσα τα κάστανα, τα σιγοβράζουμε ώσπου να γυαλίσουν.
-
Σβήνουμε με λεμόνι (και κονιάκ αν θέλουμε), αφαιρούμε την κανέλα και φυλάμε σε βάζα.
💛 Μικρά μυστικά
-
Μην τα ανακατεύεις με κουτάλα, ανακίνησε την κατσαρόλα.
-
Το σιρόπι πρέπει να “δέσει” ελαφρά, σαν γλυκιά κουβέρτα.
-
Σερβίρεται υπέροχα με γιαούρτι ή παγωτό βανίλια!
Κι όταν το ανοίξεις μετά από μέρες,
μοσχοβολάει σπίτι, μαμά, και παλιά Χριστούγεννα.
Μια κουταλιά, κι όλα γύρω γίνονται ζεστά... 🌰💭
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου