🍄 Ριζότο με Μανιτάρια και Ζεμύθα!
Κρεμώδες, αρωματικό και… με μια δόση ελληνικής τρυφερότητας 💫
«Μια κουταλιά κι όλα ηρεμούν,
το κουτάλι γλιστράει στο πιάτο,
κι εκεί, ανάμεσα σε ρύζι και μανιτάρι,
κρύβεται λίγη ζεμυθά κι όλο το comfort του κόσμου.»
Υπάρχουν φαγητά που τα μαγειρεύεις όχι γιατί πεινάς… αλλά γιατί έχεις ανάγκη να ηρεμήσεις.
Να καθίσεις στο τραπέζι, να ανακατέψεις κάτι απλό, να το δεις να γίνεται κρεμώδες, να ακούσεις αυτό το «τσου-τσου» του ριζότου που σιγοψήνεται.
Κι ύστερα, να ρίξεις μέσα μανιτάρια, λίγο θυμάρι και μια κουταλιά ζεμυθά — κι όλα να αποκτούν νόημα ξανά. 🌿
Αυτό το ριζότο είναι κλασικό και συνάμα αλλιώτικο.
Η ζεμυθά (ή ανθότυρο/μαλακή μυζήθρα) του χαρίζει βελούδινη υφή και μια γαλατένια νοστιμιά που αγκαλιάζει τη γη των μανιταριών.
Απλό, ήσυχο, και βαθιά παρηγορητικό.
Υλικά (για 4 άτομα)
-
350 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι)
-
400–450 γρ. μανιτάρια (λευκά, πλευρώτους ή ανάμεικτα)
-
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 σκ. σκόρδο (προαιρετικά)
-
1/2 φλ. λευκό κρασί
-
1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών ή κότας
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. βούτυρο (ή λίγο ακόμα ελαιόλαδο)
-
150–200 γρ. ζεμυθά (ή ανθότυρο/μαλακή μυζήθρα)
-
50 γρ. τριμμένο τυρί (π.χ. παρμεζάνα ή γραβιέρα, προαιρετικά)
-
1 κ.γλ. θυμάρι ή φρέσκο δεντρολίβανο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Φύλλα μαϊντανού ή φασκόμηλου για γαρνίρισμα
👩🍳 Εκτέλεση
-
Ξεκινάμε με τα μανιτάρια
Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Τα αλατοπιπερώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη. -
Σοτάρουμε τα αρώματα
Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε λίγο βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι (και το σκόρδο) μέχρι να γίνει διάφανο. -
Προσθέτουμε το ρύζι
Ρίχνουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε 1-2 λεπτά να γυαλίσει.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. -
Το «χτίζουμε» με αγάπη
Ρίχνουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, ένα φλιτζάνι κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε τον επόμενο.
Συνεχίζουμε έτσι για περίπου 18-20 λεπτά, ώσπου το ρύζι να γίνει al dente και το ριζότο να έχει αποκτήσει αυτή τη μαγική κρεμώδη υφή. -
Το μεγάλο φινάλε
Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια, τη ζεμυθά και (αν θέλουμε) λίγο τριμμένο τυρί.
Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά — χωρίς να χάσει τη μεταξένια του υφή.
Πασπαλίζουμε με φρέσκο πιπέρι και μαϊντανό.
💫 Tip αγάπης
Αν θέλεις λίγο φως στο πιάτο, ρίξε λίγες σταγόνες λεμονιού στο τέλος.
Αν πάλι αγαπάς την έξτρα κρέμα, μια κουταλιά ακόμα ζεμυθά από πάνω κάνει θαύματα!
Κι εκεί, στο πιάτο, βρίσκεις τη θαλπωρή μιας ήσυχης κουζίνας.
Το ριζότο δεν βιάζεται — όπως και τίποτα όμορφο στη ζωή.
Μόνο ανακατεύεις, μυρίζεις, δοκιμάζεις… και στο τέλος, χαμογελάς.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου