20 Φεβ 2016

Σπανακόρυζο!!!



Καλημέρα!! Και καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!! Σπανακόρυζο!! Ωραίο!! Ζεστό και γευστικότατο!!!
Αρχική συνταγή απο το σεφ Ακη Πετρετζίκη με ελάχιστες αλλαγές!!! Υπέροχο!!!

Σπανακόρυζο!!!















Υλικά
400 γρ. σπανάκι
1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 λίτρο νερό
1 κύβο λαχανικών 
80 γρ. βούτυρο
40 γρ. ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι λευκό χοντροκομμένο
250 γρ. ρύζι γλασέ ή για ριζότο
150 ml λευκό κρασί
100 γρ. φέτα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες

Εκτέλεση















Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει. Ρίχνουμε 40 ml ελαιόλαδο και μέσα το χοντροκομμένο κρεμμύδι. Καθαρίζουμε τις 2 σκ. σκόρδο, τις ψιλοκόβουμε σε φετούλες και τις ρίχνουμε μέσα. 
Με το που καραμελώσει το κρεμμύδι ρίχνουμε και το ρύζι. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το ρύζι.
Ρίχνουμε μέσα και το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί και ανακατεύουμε. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε το νερό και τον κύβο, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά. Κάθε 2-3 λεπτά ανακατεύουμε καλά το ρύζι για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Σε ένα μπολ, όπου έχουμε το σπανάκι, ρίχνουμε αρκετό αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια. Δεν ρίχνουμε κατευθείαν το σπανάκι στην κατσαρόλα για να μην πρασινίσει το σπανακόρυζο αλλά το στίβουμε καλά με τα χέρια μας. Ρίχνουμε το σπανάκι σε δόσεις στην κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε καλά και δίνουμε σώμα στο μείγμα μας.
Ρίχνουμε ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια και ανακατεύουμε. Σε αυτό το σημείο ελέγχουμε αν θέλει αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Αν επίσης, σερβίρουμε αμέσως δεν προσθέτουμε υγρασία, αν σερβίρουμε την επόμενη μέρα σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε νερό.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το σπανακόρυζό μας.
Ρίχνουμε τον άνηθο και το φρέσκο κρεμμυδάκι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λεμόνι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το σπανακόρυζο με φέτες λεμόνι και τριμμένη φέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου